Stibon Cursus Niveau 1: Avond 2

Blog

Leuk?! Graag delen!

Dinsdag 31 januari was de tweede avond van mijn Stibon niveau 1 cursus. Dit keer was de locatie midden in Breda in de Boterhal. Wat een gaaf cafe is dit zeg!

De cursus werd gegeven door een heuse vrouwelijke brouwster en biersommelier. We zaten in de kelder van de Boterhal, waar ook de huisbrouwerij is. Sinds vorig jaar zomer is hier de brouwerij St. Joris gevestigd. In een werkelijk schitterende ambiance van een middeleeuwse kelder, tussen de brouwketels en lager vaten in heeft de docent ons meegenomen in de wereld van de grondstoffen van bier.

Er zijn maar 3 grondstoffen nodig om bier te brouwen: water, bron van zetmeel (meestal graan, maar kan ook rijst of mais zijn) en kruiden (meestal in de vorm van hop). Wat we absoluut ook nog nodig hebben om bier te krijgen is gist, maar dit is een levend organisme en daarom geen grondstof.

Zeer interessant om te zien, ruiken en proeven wat verschillende manieren van vermouten (droogbranden van de gerst) doet met de smaak van het gerst en dus ook uiteindelijk met het bier. Hoe donkerder, hoe droger, meer bitter en heftiger qua smaak. Dit zien we ook terug in de bieren.

Deze avond hebben we natuurlijk tussen alle theorie ook weer heerlijk geproefd en gediscussieerd over de smaken, geuren en beleving van bier. Qua biertypen hebben we witbier, extra stout en IPA bieren geproefd. Wat een verschil kan er zitten tussen 2 bieren van hetzelfde type, maar door verschillend gebruik van grondstoffen en/of bereiding. Daarbij komt dat tegenwoordig brouwers steeds meer experimenteren en bieren niet altijd in 1 categorie of type te plaatsen zijn. Zo gaat zwaar blond snel over in tripel en is de ene tripel de andere niet. Komt ook nog eens doordat tripel geen beschermende naam is.

Om de stout nog extra qua smaak naar voren te laten komen hebben we er pure chocolade bij geproefd. Dit was zeker een verrassing, omdat bier en chocolade nou niet een combinatie is die je snel zult voorschotelen. Over smaak valt niet te twisten (ik hou zelf niet van pure chocolade), maar het is gaaf om te merken wat de smaken (bier/spijs) met elkaar doen.

We zijn geëindigd met een stuk theorie over verantwoord bier- en alcoholgebruik. Het gaat erom: geniet, maar met mate. In ieder geval genieten met je maten is altijd een pre. Al is het maar om van mekaar te horen wat het bier met ieder mens doet.

De avond is weer voorbij gevlogen en ik tel weer af naar de volgende les op 14 februari. Dan staat de historie, trends en gezondheid icm bier op het programma. En natuurlijk weer 6 nieuwe bier om te proeven!

By   -   feb 7, 2017   -   0 Comment
YOU MIGHT ALSO LIKE