Stibon cursus niveau 1: avond 1

Blog

Leuk?! Graag delen!

Afgelopen week was het dan eindelijk zover: de eerste avond van mijn Stibon Niveau 1 cursus. Na al veel gelezen te hebben in diverse boeken, websites en zelfs na het volgen van een thuisstudie bierproeven, was het tijd voor een echte cursus.

Met een groep van ruim 20 personen in de bierkelder (lees: walhalla voor de bierliefhebber!) van cafe Aogse Markt in Breda.

De eerste avond stond helemaal in het teken van bierproeven. Wat ruik je, wat proef je, waar moet je op letten bij het “keuren” van een bier, etc. En wat is dat moeilijk om te omschrijven wat je ruikt en proeft. Je weet het, maar hoe heet het… (was dat niet van een bekend TV-spelletje?).

De docent vertelde het allemaal op een relaxte manier met duidelijk verstand van zaken. Zelf brouwer en al jaren actief in de bierwereld. Daar ligt mijn droom ook nog eens…

Maar goed, nu even terug naar de avond. Na wat droge theorie was het tijd voor het eerste “natte” gedeelte. Gedurende de 6 cursusavonden (en middagen) zullen we telkens 6 bieren proeven van 3 verschillende biertypen. De eerste avond waren dat Belgian Ale (denk hierbij bv. aan De Koninck, Palm), zware blonde bieren (bv Duvel) en kriek bier (bv fruitbier met kriek en Oude Geuze). Ik zal hier niet verklappen welke bieren we hebben geproefd, omdat dat een spoiler is voor diegene die de cursus ook (willen gaan) doen.

Bij het proeven overleg met medecursisten en het is erg leuk om te merken dat iedereen zijn eigen manier van smaak en kijk op bier heeft, maar wel allemaal een gemene deler: passie voor bier. De verhalen komen tijdens het proeven en dat is erg leuk om te horen en vooral ook leerzaam. Ik heb alweer heel veel gehoord op de eerste avond, waar ik wat mee kan en wil.

Na het noteren van de proefnotities moest je ook nadenken over een mogelijke spijscombinatie. Wat zou er volgens mij lekker bij zijn en waarom. Dat dwingt je heel objectief naar een bier te kijken en na te denken over de smaak en geur in combinatie met eten. Grappig ook waar anderen mee komen en welke verrassingen de docent aangeeft. Bij een fruitige Kriek een Sachertorte bijvoorbeeld. Ik ga het nog eens proberen!

Tijdens het uitserveren van de bieren en tijdens de pauze ook genoten van de prachtige biervoorraad die er in de kelder van Aogse Markt ligt. Zo is er een grote wand met bewaarbieren. Hier liggen vele flessen Gouden Carolus, Gulden Draak en meer te rusten. Deze bieren kun je zo lang laten liggen dat ze op een gegeven moment zelfs neigen naar port (heb ik me laten vertellen). Maar goed dat de bieren in de kelder liggen van een cafe en niet thuis, want ik weet niet of ik het geduld heb om zo lang te wachten.

Dit kun je natuurlijk thuis ook doen. In principe kun je dit met alle stevige (boven 10% alcohol), donkere(!) bieren doen. Daarbij hoef je niet op de houdbaarheidsdatum te letten. Alles boven de 10% heeft zoveel alcohol dat er, net als bij wijn, niks mee kan gebeuren qua bederven. Mits je natuurlijk zorgt voor de juiste klimaatomstandigheden: constante, niet te hoge temperatuur en weinig tot geen licht.

De komende weken mijn huiswerk doen: bierinfo lezen en vooral veel proeven en ontdekken. Wat een straf!

De avond is voorbij gevlogen en ik kijk alweer uit naar de tweede avond op 31 januari!

By   -   jan 19, 2017   -   0 Comment
YOU MIGHT ALSO LIKE